arxaires

arxairesΆρθρο του Προέδρου του Συνδέσμου μας κ. Ιωάννη  Αντωνιάδη

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165 Α/07.10.1992: “Αναμόρφωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις”)  στους φορείς επικορυικής ασφάλισης, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει εισφορές ύψους 3% επι των αποδοχών των ασφαλισμένων, από την 1-1-1993. Οι εν λόγω εισφορές , αν δεχόμασταν την προϋπόθεση χαρακηρισμού των Μετοχικών μας Ταμείων , ως επικουρικών,θα έπρεπε να καταβληθουν στα Μετοχικά μας Ταμεία,όμως ποτέ δεν καταβλήθηκαν απο τον εργοδότη (Δημόσιο).
Συναφώς για τη φύση του Ταμείων ως Οργανισμών ή Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης, κρίσιμος είναι ο τρόπος υπολογισμού της χορηγούμενης παροχής από τα Μ.Τ., ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από την φιλοσοφία που διέπει τους επικουρικούς φορείς των άλλων μισθωτών και ισχύει για όλους τους μισθωτούς της χώρας πλην των Στρατιωτικών.
Οι Μέτοχοι των Μ.Τ. οι οποίοι ως στρατιωτικοί είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, λαμβάνουν την κύρια σύνταξη τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και «Μέρισμα» από τα Μ.Τ. Ο τρόπος υπολογισμού του Μερίσματος προβλέπεται από τη νομοθεσία των Ταμείων και είναι εντελώς διάφορος του τρόπου υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης που χορηγούν τα Επικουρικά Ταμεία των Μισθωτών. Ετσι σε κάθε Μέτοχο του Ταμείου που αποστρατεύεται, απονέμεται κατά τον χρόνο της συνταξιοδότησης του ένας αριθμός μεριδίων που είναι ανάλογος του βαθμού με τον οποίο αποστρατεύεται και για τους αποστρατευθέντες και αποστρατευομένους από το έτος 2002 και μετά, του βαθμού του οποίου την σύνταξη λαμβάνει. Συνεπώς, όλοι οι με τις αυτές τυπικές προϋποθέσεις δικαιούνται του ιδίου αριθμού μεριδίων, ο οποίος παραμένει σταθερός για όλη την διάρκεια καταβολής του «Μερίσματος». Το ύψος του Μερίσματος είναι συνάρτηση του εν λόγω αριθμού των Μεριδίων και της «Τιμής του Μεριδίου», η οποία σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις  υπολογίζεται κατ’ έτος ανάλογα με τα καθαρά έσοδα και κέρδη του Ταμείου που έχουν πραγματοποιηθεί κατά την αμέσως προηγούμενη οικονομική χρήση. Αρα, καθοριστικός παράγοντας για τον προσδιορισμό του ύψους του χορηγούμενου Μερίσματος, αποτελεί η κατ’ έτος υπολογιζόμενη τιμή Μεριδίου. Το σύστημα άμεσης κοινής διανομής των καθαρών εσόδων του φορέα δεν έχει καμία σχέση με τους τυπικούς κανόνες της κοινωνικής ασφάλισης, όπου η επικουρική σύνταξη υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές και επιδιώκει να συνεχιστεί στο ίδιο περίπου ύψος το εισόδημα του ασφαλισμένου, όταν αυτός αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία.

Από ολα τα ανωτέρω, και του καθεστώτος ό,τι, το Δημόσιο δεν εγγυάται το ΰψος των παροχών των εν λόγω Μετοχικων Ταμείων, ούτε υφίσταται εργοδοτική εισφορά του Δημοσίου ως εργοδότου, προκύπτει ότι τα Μ.Τ.δεν είναι Επικουρικά Ταμεία. Έχει γίνει δεκτό δε με την 5761/2009 απόφαση του Δ.Π.Α.,ότι το γεγονός ό,τι,το Μ.Τ. απονέμει στους μετόχους του μέρισμα δεν προσδίδει σ’ αυτό το χαρακτήρα οργανισμού επικουρικής ασφάλισης.

=====================================


Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου