Bλέποντας το τελευταίο διάστημα να παρατηρείται μια τρομακτική αύξηση των λειτουργικών διαταραχών του πεπτικού, σκέφτηκα, οτι ίσως είναι χρήσιμο να αναπτύξω απλά, την συσχέτιση τους με αυτό που βιώνει σήμερα ο ελληνικός πληθυσμός
Η σύνδεση του εντέρου-εγκεφάλου
Είχατε ποτέ μια άσχημη εμπειρία από το στμάχι ή το έντερο σας; Yπήρξαν κάποιες καταστάσεις οι οποίες σαν έκαναν να “αισθανθείτε ναυτία”; Έχετε νιώσει ποτέ “πεταλούδες” στο στομάχι σας; Χρησιμοποιούμε αυτές τις εκφράσεις για έναν λόγο. Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι ευαίσθητος στην συγκίνηση. Οργή, άγχος, θλίψη, χαρά – όλα αυτά τα συναισθήματα (και άλλα) μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα από το έντερο.
Ο εγκέφαλος έχει άμεση επίδραση στο στομάχι. Για παράδειγμα, η ίδια η σκέψη του φαγητού μπορεί να απελευθερώσει το γαστρικό υγρό του στομάχου πριν το φαγητό φτάσει εκεί. Η σύνδεση αυτή ισχύει και με τους δύο τρόπους. Ένα ανήσυχο έντερο μπορεί να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο, όπως ακριβώς ένας ταραγμένος εγκέφαλος μπορεί να αποστείλει μηνύματα προς το έντερο. Ως εκ τούτου, το στομάχι ενός ατόμου ή η εντερική δυσφορία μπορεί να είναι η αιτία ή το αποτέλεσμα του άγχους, του στρες, της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει γιατί το γαστρεντερικό σύστημα (ΓΣ) και ο εγκέφαλος είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ένα άτομο βιώνει γαστρεντερικές ενοχλήσεις χωρίς προφανή φυσική αιτία. Για τέτοιες λειτουργικές διαταραχές του ΓΣ, είναι δύσκολο να προσπαθήσεις να θεραπεύσεις ένα ανήσυχο έντερο, χωρίς να ληφθεί υπόψη ο ρόλος του στρες και το συναίσθημα.
Το άγχος και οι λειτουργικές διαταραχές GI
Δεδομένης της στενής αλληλεπίδρασης το εντέρου με τον εγκέφαλο, γίνεται πιο εύκολο να καταλάβουμε γιατί κάποιος αισθάνεται ναυτία όταν ξυπνά ή πριν ακόμη αντικρύση το φαγητό του, ή αισθάνεται εντερικό πόνο σε περιόδους στρες. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια,ότι τα λειτουργικά γαστρεντερικά νοσήματα είναι κάτι που το φαντάζεται ό ασθενής ή όπως πολλές φορές ακούμε να λέγεται ότι είναι «όλα στο κεφάλι σου”. Η ψυχολογία συνδυάζεται με φυσικούς παράγοντες προκαλώντας πόνο και άλλα συμπτώματα από το έντερο. Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες επηρεάζουν την πραγματική φυσιολογία του εντέρου, καθώς και τα συμπτώματα. Με άλλα λόγια, το άγχος (ή κατάθλιψη ή άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες) μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα του γαστρεντερικού σωλήνα, κάνοντας μια φλεγμονή να έχει εντονότερα συμπτώματα, ή ίσως να σας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις επηρεάζοντες την λειτουργία του ανοσοσποιητικού συστήματος.
Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι ορισμένα άτομα με λειτουργικές διαταραχές του ΓΣ αντιλαμβάνονται τον πόνο πιο έντονα από ό,τι οι άλλοι άνθρωποι και αυτό γιατί οι εγκέφαλοί τους δεν ρυθμίζουν σωστά τα σήματα πόνου από τη γαστρεντερική οδό. Το στρες μπορεί να κάνει τον υπάρχοντα πόνο να φαίνεται ακόμα εντονότερος.
Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, τουλάχιστον μερικοί από τους ασθενείς μας με λειτουργικές διαταραχέςτου ΓΣ θα μπορούσαν να βελτιωθούν με θεραπείες που στοχεύουν στην μείωση του άγχους ή της κατάθλιψης. Σε μια ανασκόπηση 13 μελετών φάνηκε ότι οι ασθενείς που προσπάθησαν με βάση την προσέγγιση αυτή είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα από το πεπτικό τους σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν μόνο συμβατική ιατρική θεραπεία.
Είναι το άγχος που προκαλεί τα συμπτώματά σας;
Προβλήματα από το στομάχι σας – όπως καούρα, κοιλιακές κράμπες, ή χαλαρά κόπρανα – σχετίζονται με άγχος; Παρακολουθήστε αυτά τα κοινά συμπτώματα του στρες και συζητήσετε τα με το γιατρό σας. Μαζί μπορείτε να δημιουργήσεται την σωστή στρατηγική που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσεται στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή σας, αλλά και ενοχλήτικά συμπτώματα από το πεπτικό σας.
Σωματικά συμπτώματα που συχνά μας ταλαιπωρούν και οφείλονται σε άγχος ή κατάθλιψη
Πονοκέφαλοι
Προβλήματα ύπνου
Τρεμούλιασμα
Πρόσφατη απώλεια ενδιαφέροντος για σεξ
Απώλεια ή αύξηση βάρους
Ανησυχία
Συμπτώματα συμπεριφοράς
Αναβλητικότητα
Τρίξιμο δοντιών
Δυσκολία ολοκλήρωσης εργασιών
Αλλαγές στην ποσότητα του αλκοόλ ή το φαγητό που καταναλώνετε
Να αρχίσεις κάποιος το κάπνισμα, ή να καπνίζει περισσότερο από το συνηθισμένο
Αυξημένη επιθυμία να είναι μαζί ή να αποσύρεται από τους άλλους
Μηρυκασμός
Συναισθηματικά συμπτώματα
Κλάμα ή ανάγκη για κλάψιμο
Συντριπτική αίσθηση της έντασης ή της πίεσης
Νευρικότητα
Απώλεια ψυχραιμίας
Κατάθλιψη
Δυσκολία συγκέντρωσης
Απώλεια της αίσθησης του χιούμορ
Γεώργιος Σ. Κουκλάκης
Καθηγητής Γατρεντερολογίας

Διαδωστε τα νέα του Συνδέσμου